FAQs
Ce inseamna FTTH?
FTTH (Fiber To The Home) este topologia de retea care a oferit in cele din urma, accesul direct al clientului final la o conexiune prin fibra optica. Desigur, tubetele au un rol important in aplicarea si desfasurarea acestei topologii de retea, dat fiind ca sunt alegerea cea mai des intalnita in a proteja cablurile de fibra optica datorita dimensiunii lor.
In continuare acest manual va ofera cele mai bune practici inspre a instala tubete, inspre a va ajuta sa aveti instalari, desfasurari rapide si competitive ale retelelor dumneavoastra.
Ce inseamna DB?
Termenul DB se refera la `direct buried` , ceea ce inseamna ingropare directa intr-o sapatura existenta. Configuratia microtubului este de asa natura astfel incat permite pozarea acestuia direct pe patul de nisip, fara a mai fi nevoie de o protectie suplimentara. Ne referim aici la diametre precum 12/8 sau 14/10, acolo unde grosimea peretelui este de 2 mm.
La ce adancime este recomandat a se poza microtuburile?
Daca se opteaza pentru tehnici DB, este recomandat a se poza microtuburile sub limita de inghet de 80 de cm.
Se pot poza mai multe fascicule in acelasi sant?
Da, cu recomandarea de a se folosi distantiere intre fascicule pentru a se evita rasucirea acestora.
Atunci cand este necesar se pot poza fascicule sau microtuburi prin tehnici alternative de montaj ? Foraj directional, metoda plug?
Da, cu recomandarea de a se introduce fasciculul intr-o teava de protectie (monotub) realizata din PE100-RC.
Care sunt metodele de instalare?
1. Prin sant deschis, cu ajutorul utilajelor mecanizate (miniexcavatoare) sau prin sapatura manuala (microtub DB)
2. Prin sapatura mecanizata de tip microtrenching sau slow-cut (microtub DB)
3. Prin sapatura mecanizata cu ajutorul unui plug (microtub DB)
4. Prin instalarea in conducte cu diametre mari (microtub DI)
Ce inseamna DI?
Termenul DI se refera la `direct install`, ceea ce inseamna instalare directa. In acest caz, configuratia microtubului permite pozarea acestuia doar intr-o conducta care sa-i asigure o protectie suplimentara. Ne referim aici la diametre precum 12/10 sau 14/12, acolo unde grosimea peretelui este de 1mm.
Tamburii de microtub se pot depozita afara?
Cu exceptia microtubului negru sau a fasciculelor invelite in manta neagra, nu se recomanda depozitarea in bataia razelor UV pe o perioada mai mare de 6 luni.
Ce se intampla atunci cand gradul de umplere al microtubului depaseste 75%?
Fibra poate fi suflata in continuare, dar cu viteze reduse.
Ce se intampla atunci cand microtubul este depozitat pe timp indelungat in medii cu mult praf?
Se poate ca praful sa se depuna pe stratul de silicon interior si astfel sa ingreuneze suflarea fibrei. Se recomanda astfel astuparea capetelor libere cu dopuri sau capacele.