Skip to content

FAQs

FTTH (Fiber To The Home) este topologia de rețea care a oferit în cele din urmă, accesul direct al clientului final la o conexiune prin fibră optică. Desigur, microtuburile au un rol important în aplicarea și desfășurarea acestei topologii de rețea, dat fiind că sunt alegerea cea mai des întâlnită în a proteja cablurile de fibră optică datorită dimensiunii lor.

În continuare acest manual va oferă cele mai bune practici înspre a instala microtuburi, înspre a va ajută să aveți instalări, desfășurări rapide și competitive ale rețelelor dumneavoastră.

Termenul DB se referă la `direct buried`, ceea ce înseamnă îngropare directă într-o săpătură existența. Configurația microtubului este de așa natură astfel încât permite pozarea acestuia direct pe patul de nisip, fără a mai fi nevoie de o protecție suplimentară. Ne referim aici la diametre precum 12/8 sau 14/10, acolo unde grosimea peretelui este de 2 mm.

Dacă se optează pentru tehnici DB, este recomandat a se poză microtuburile sub limita de îngheț de 80 de cm.

Da, cu recomandarea de a se folosi distanțiere între fascicule pentru a se evita răsucirea acestora.

Da, cu recomandarea de a se introduce fasciculul într-o țeavă de protecție (monotub) realizată din PE100-RC.

  1. Prin șanț deschis, cu ajutorul utilajelor mecanizate (miniexcavatoare) sau prin săpătură manuală (microtub DB)
  2. Prin săpătură mecanizată de tip microtrenching sau slow-cut (microtub DB)
  3.  Prin săpătură mecanizată cu ajutorul unui plug (microtub DB)
  4. Prin instalarea în conducte cu diametre mari (microtub DI)

Termenul DI se referă la `direct install`, ceea ce înseamnă instalare directă. În acest caz, configurația microtubului permite pozarea acestuia doar într-o conducta care să-i asigure o protecție suplimentară. Ne referim aici la diametre precum 12/10 sau 14/12, acolo unde grosimea peretelui este de 1mm.

Cu excepția microtubului negru sau a fasciculelor învelite în manta neagră, nu se recomandă depozitarea în bătaia razelor UV pe o perioada mai mare de 6 luni.

Fibră poate fi suflată în continuare, dar cu viteze reduse.

Se poate că praful să se depună pe stratul de silicon interior și astfel să îngreuneze suflarea fibrei. Se recomandă astfel astuparea capetelor libere cu dopuri sau capacele.